Vi svarar

Vad betyder Ár?


Enligt Svenskt ortnamnslexikon innehåller namnet Åre (1344 (De) Arum) troligen fornvästnordiska ”ár”, ”spets”, syftande på formen på Åreskutans topp.
Vad är BCAA?


BCAA - (branched-chain amino acids) Protein består av tjugo stycken aminosyror varav nio av dem är essentiella. Det innebär att vi inte kan tillverka dem själva utan de måste tillföras via kosten. Det är endast de essentiella aminosyrorna som har visat sig öka muskeltillväxt efter träning. Tre av de essentiella aminosyrorna tillhör gruppen grenade aminosyror (BCAA - branched-chain amino acids) - leucin, isoleusin och valin. Av dessa är det framförallt leucin som tillskrivits störst effekt på muskelsyntes. De grenade aminosyrorna omsätts i muskulaturen och är därmed viktiga för muskelmetabolismen. Det finns även en teori om att tillförsel av BCCA skulle öka uthålligheten under träning. Detta eftersom de grenade aminosyrorna sjunker i blodet under träning och konkurrerar med aminosyran tryptofan till blod-hjärnbarriären. Tryptofan omvandlas sedan till serotonin vilket tros öka den mentala tröttheten. Med ökade nivåer av BCAA i blodet skulle alltså tröttheten kunna minskas och förbättra prestationsförmågan.
Vad är Ár BCAA?


Ár BCAA är en klimatneutral, kolsyrad och sockerfri funktionsdryck med smak och färg från naturliga frukter som bland annat innehåller BCAA (grenade aminosyror), vitaminer samt koffein. Framställd av Naturligt Mineralvatten från Åre Källa.
Vad är Ár Natural?


Ár Natural är en klimatneutral funktionsdryck med smak och färg från naturliga frukter och bär som bland annat innehåller vitaminer och mineraler, naturligt fruktsocker (Fruktos) samt koffein (finns även koffeinfria smakerna Citrus, Blåbär och Hallon). Framställd av Naturligt Mineralvatten från Åre Källa.
Hur mycket BCAA ingår i Ár BCAA och vilken fördelning?


Ár BCAA innehåller totalt 3000 mg i förhållandet 4:1:1. 2000 mg leucin, 500 mg isoleucin och 500 mg valin.
Var tillverkas Ár functional?


Alla produkter tillverkas i fabriken i Ullån, Åre.
Är Ár functionals produkter veganska?


Ja, samtliga Ár functionals produkter är veganska.
Vilka rekommenderas att inte konsumera Ár functionals produkter?


Barn, gravida, ammande personer eller personer känsliga för koffein rekommenderas inte att konsumera Ár functionals produkter innehållande koffein.
Hur mycket koffein innehåller Ár functionals produkter?


En flaska (500 ml) Ár BCAA eller Ár Natural innehåller 180 gr koffein. Det motsvarar samma mängd koffein som i 2 koppar kaffe.
Hur många flaskor av Ár functionals produkter kan man konsumera per dag?


Ár functionals produkter innehåller koffein 180 mg per 500 ml (= en flaska), vilket motsvarar mängden koffein i 2 koppar kaffe. Vi rekommenderar därför en konsumtion om max 2 flaskor per dag.
När ska man dricka Ár functionals produkter?


Det går bra att dricka Ár functionals produkter både före, under och efter träning. Ár BCAA inehåller fria aminosyror som tas upp direkt av kroppen och Ár Natural är sötad med fruktsocker (fruktos) som omsätt snabbt till bra energi samt bidrar inte till att insulin frisätts.
Vilka vitaminer och eller mineraler finns i Ár functionals produkter?


Både Ár BCAA och Ár Natural innehåller följande vitaminer: Vitamin D, B6, B12, Biotin och Niacin. Ár Natural är också berikad med dessa mineraler: Magnesium och Zink. (Den koffeinfria varianten BOOST Citrus innehåller även vitamin C).
Finns det några tillsatser i Ár functionals produkter?


Ár Natural innehåller naturligt fruktsocker (Fruktos) samt naturlig smak och färg från frukter och bär. I dessa drycker har vi tillsatt konserveringsmedel (Kaliumsorbat) för att garantera kvalitet på produktens innehåll. Samtliga produkter (Ár BCAA och Ár Natural) har tillsatts surhetsreglerande medel (Citronsyra) för att hålla ett lågt PH värde. Fördjupning PH, läs mer på Livsmedelsverket.se. Fördjupning Konserveringsmedel, läs mer på Livsmedelsverket.se.
Behöver man utöver maten tillföra extra vitamin- och mineraltillskott?


När vi äter en balanserad kost rik på grönsaker, frukt och bär får vi i oss de näringsämnen vi behöver. Man kan ibland, under vissa perioder, årstider gärna komplettera sin kost med vissa vitaminer och mineraler. Vitamin D under vinterhalvåret vid avsaknaden av solljus i Norden, folsyra för kvinnor i period vid barnafödande ålder eller för veganer och eller äldre personer vitamin B12. Ár functionals produkter ger ett bra tillskott av olika vitaminer och mineraler, samt innehåller andra ämnen som exempelvis koffein som kan ge dig extra skärpa och öka koncentrationen. Vi rekommenderar alla en varierad kost med grönsaker frukt och bär. Det är alltid grunden för ett välbefinnande, friskt och hälsosamt liv.
Var kan jag köpa produkterna?


Vi finns tillgängliga i dagligvaru- och servicehandeln med en successiv utökning av butiker och platser. Initialt Stockholm/Mälardalen och i takt med att vi bygger ut den fossilfria distributionen även till andra orter. Har du önskan om att våra produkter skall finnas tillgängliga där du finns och eller bor, hjälp oss gärna att komma dit genom att be din lokala mataffär eller servicehandel att köpa in våra produkter. Samt tipsa oss gärna om du vet någon på orten, i staden som erbjuder fossilfria leveranser. Maila oss gärna på, tillsammans@arfunctional.com. Vi lovar att göra allt vi kan för att göra det möjligt!
Vilket klimatavtryck har Ár functional?


0,23 KG Co2e/KG (500 ml PET)
Hur transporteras produkterna?


Våra produkter transporteras fossilfritt med tåg från Jämtland till vårat huvudlager i Stockholm. För vidaretransport ut till kunder strävar vi alltid efter att också göra det fossilfritt. Då med transportmedel som drivs fram med el eller miljödiesel (100% HVO).